Temporomandibular eklem (TME, Alt Çene Eklemi), alt çeneyi kafatasına bağlayan dinamik ve canlı bir yapıdır. Çene eklem bozuklukları, çiğneme kaslarında ağrı ve fonksiyon bozukluğu sendromuna yol açar. Günümüzde pek çok kişiyi etkileyen bu bozukluk, eklem yüzeyi ile disk arasındaki uyumun bozulmasından kaynaklanır.
Çene Eklemi Bozukluklarının Belirtileri
Çene Eklemi Bozukluklarının Nedenleri
Eklem rahatsızlıkları konservatif veya minimal invaziv yöntemlerle tedavi edilemezse cerrahi müdahaleler gerekebilir. Mandibulada (alt çenede) tümöral veya kistik lezyonlar TME’yi etkileyebilir ve kemiği geniş ölçüde tahrip edebilir. Bu durumda geniş bir rezeksiyon gerekebilir. Rekonstrüksiyon için hastanın kaburga greftleri ve titanyum plakalar kullanılabilir. Çene rekonstrüksiyonu ameliyatı oldukça zorlu bir işlemdir ve sadece çok deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.
TMJ Ankilozis Cerrahisi
Ağız açamama nedenlerinden biri olan TME ankilozu, kemiksel veya fibröz olabilir ve tek taraflı ya da iki taraflı olabilir. Tek taraflı ankiloz, çenenin ankiloz olan tarafa doğru kaymasına neden olurken, iki taraflı ankiloz ağız açıklığını ciddi şekilde kısıtlar ve hastanın konuşma ve yemek yeme yetilerini etkiler. Ameliyat sonrası eklemin erken mobilizasyonu ve egzersizler, eklemin fonksiyon görmesine ve yeniden ankilozu önlemeye yardımcı olur.