Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

 

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, ağız ve diş sağlığı ile ilgili çeşitli uygulamaları içeren diş hekimliği dalıdır.

 

 

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Tedavileri

 

Diş Çekimi: Çene cerrahları tarafından en sık yapılan işlemlerden biri diş çekimidir. Dişler çürük, gömülü kalma, diş eti hastalığı, enfeksiyon gibi nedenlerle çekilebilir.

 

Gömülü Diş Çekimleri: Pozisyon bozukluğu veya yer darlığı nedeniyle çıkamayan dişlere gömülü diş denir. Süt dişinin zamanında düşmemesi veya kistik lezyonlar da gömülü dişlere yol açabilir. Genellikle 20 yaş dişleri, köpek dişleri ve küçük azı dişleri gömülü kalır. Gömülü dişler genellikle belirti vermez ve rutin radyografik incelemelerde tespit edilir.

 

Gömülü Diş Belirtileri: Gömülü dişler, komşu dişlerin köklerine zarar verebilir. Isırma veya çiğneme zorluğu, hassasiyet veya ağrıya neden olabilir. Ağız kokusu ve kötü tat oluşturabilir. Bu belirtiler varsa, cerrahi çekim önerilir. Diş çekimi genellikle lokal anestezi altında yapılır, anksiyete durumunda sedasyon veya genel anestezi uygulanabilir.

 

Çene Kistleri: Çene kemiğinde sıvı veya yarı sıvı materyal içeren patolojik boşluklar olan kistler genellikle yavaş büyür. Çene kistleri genellikle belirti vermez ve geç fark edilir. Tedavi edilmezse yüz bölgesinde şişlik, iltihaplanma ve çene kemiğinde deformasyona neden olabilir. Cerrahi müdahale gerektirir.

 

Çene Tümörleri: Çene tümörleri, ağızda oluşan iyi veya kötü huylu tümörlerdir. Genellikle diş gelişiminde aksaklık nedeniyle oluşur. Cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Patolojik incelemeler tümörün türünü belirler.

 

Apikektomi (Apikal Rezeksiyon): Dişin uzun süre enfekte olduğu durumlarda kök ucunda ciddi enfeksiyon gelişebilir. Bu durumda apikektomi yapılabilir. Enfekte dokular çıkarılır ve kök kanalı tamamen kapatılır.

 

Apse ve Çene Yüz Enfeksiyonu Tedavisi: Diş apsesi, diş etlerinde ve köklerde irin birikmesiyle oluşur. Periapikal apse diş kökünde, periodontal apse ise diş etinde meydana gelir. Belirtiler arasında şiddetli ağrı, şişlik, ağız kokusu, ateş bulunur. Diş hekimi apseleri boşaltır ve enfeksiyonu tedavi eder. Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

 

Diş Eti Hastalıkları (Periodontal Hastalık): Diş eti hastalıkları, dişi çevreleyen dokuları etkileyen enfeksiyon hastalıklarıdır. Periodontitis, diş eti ile birlikte dişi destekleyen diğer dokuları da etkiler. Belirtiler arasında diş eti kanaması, renk değişikliği, diş eti çekilmesi, dişlerde yer değiştirme ve kötü ağız kokusu bulunur.

 

Periodontal Cerrahiler: Diş eti hastalıklarını ve durumlarını tedavi etmek için bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu cerrahiler, enfeksiyonu tedavi etmek, kaybedilen kemik ve yumuşak dokuları yeniden kazanmak ve diş kaybını önlemek amacıyla yapılır. İşlemler arasında flap operasyonları, kemik grefti uygulamaları, yönlendirilmiş doku rejenerasyonları ve yumuşak doku transferleri bulunur. Genellikle lokal anestezi altında yapılır, bazen sedasyon veya genel anestezi de kullanılabilir.

 

Bu cerrahi işlemler öncesinde ve sonrasında ağız hijyeninin çok iyi olması iyileşmeyi hızlandırır ve daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlar.

 

 

Çene Cerrahisi
logo
Prof. Dr. Sinan Tozoğlu - ProDentalia Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Prof. Dr. Sinan Tozoğlu'nun, implant tedavisi, eklem tedavisi, kist tedavisi, kemik greft tedavisi, çene tedavileri ve diğer tedavi hizmetleriyle tanışmak için randevu alın. Randevu almak için hemen bize ulaşın!
İLETİŞİM
Adres:
Öğretmenevleri Mah. Atatürk Bulvarı No: 96, Zeki Plaza Kat: 3 No: 6
Konyaaltı/Antalya
Telefon:
+905521155060
Copyright ©2024 | Prof. Dr. Sinan Tozoğlu - ProDentalia Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği | Tüm hakları saklıdır.