Hastanın çene yüz görünümünde düzeltme gerektiği durumlada, çenelerin birbirleriyle uyumlu olmadığı veya dişler çenelerle uyumlu olmadığında yapılan cerrahilerdir. Bu tedavilerde ortodonti uzmanından destek alınması gerekebilir. Çeşitli diş, çene, yüz analizleri yapılarak tedavi ihtiyacı belirlenir. Bu tedavilerde gerektiğinde önce cerrahi daha sonra ortodonti yapılabilmekle birlikte çoğunlukla dişler ortodontik olarak düzeltilir ve sonrasında çeneler cerrahi olarak yeniden konumlandırılır. Bu işlemler, sadece yüz görünümünü geliştirmekle kalmayıp, ayrıca dişlerin birbiriyle uyumunu ve düzgün fonksiyon görmesini de sağlar. Bu şekilde hastanın iyileştirilen estetiği ve artan özgüveni ile birlikte çiğneme ve konuşmasınada pozitif katkıda bulunulur. Başka bir deyimle hem estetik hem de fonksiyonel bir iyileşme sağlar.
Genel olarak hastalar dişlerinin kapanışları ile ilgili sorunları, görünümlerindeki bozukluğu fark ederler. Çoğunlıkla üst ya da alt çene önde veya geride konumlanmıştır . Kimi zaman da karşıdan bakıldığında asimetrik bir görünüm söz konusudur. Bazı hastalarda ise görünümde fark edilen bir rahatsızlık olmasa da ısırma problemi gibi fonksiyonel bir sıkıntı vardır. Her iki durumda da dişler tam olarak kapanış vermediği için çiğneme ve beslenme sorunu ortaya çıkar.
İleri cerrahi yöntemlerle vakanın şiddetine göre tek çene veya çift çene de yapılan operasyonlarla çenelerdeki bu sorunu düzeltmek mümkündür.
Kemik Büyümesi, Kemik Çıkıntıları varsa bu tip anormal gelişimlerde cerrahi ile düzeltilir.