Çene Eklemi (Tme) Cerrahisi Üst Düzey Çene-Yüz Ameliyatı Prosedürüdür.
TEMPOROMANDIBULAR EKLEMİN ANATOMİSİ
Temporomandibular eklemler kulağın önünde bulunur. Mandibula bir bileşenidir ve alt çeneyi kafatasına bağlar.
Bu bir sinovyal eklemdir, yani kemikleri birleştirir ve harekete izin verir. Eklemin kemik bileşenleri temporal kemik ve kondildir (alt çenenin yuvarlak üst ucu). Sinovyal bir sıvı eklemi yağlar ve besler. Kıkırdaklı bir disk, eklemin iki kemiğini ayırır. Bu disk, eklemi yastıklar ve yeme ve konuşma sırasında çenenin düzgün hareket etmesini sağlar.
TME rahatsızlıklarında en önemli bulgu ağrıdır. Eklem veya çene kaslarında çiğnerken, ısırma, konuşma veya esnemede ağrı hissedilebilir. Bu semptomlar çeşitli koşullardan ortaya çıkabilir. Anti enflamatuar ve kas gevşetici ilaçlar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
Ağzı açma veya kapama esnasında zorlanma (kısıtlılık) bir diğer bulgudur. Tüm TME kırıkları bu semptomu gösterir.
Bu temporomandibular bozukluğun en sık görülen bir diğer belirtisi de hareket esnasında eklemden ses gelmesidir.
TME problemlerinde boyunda ağrı, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulak çınlaması veya baş ağrısı bulguları ile karşılaşılabilinir . Bu semptomlar için ayırıcı tanılar çok geniştir. Servikal spondilit, omurgadaki eklem diski sorunları, bazı orta kulak hastalıkları da bu semptomlara neden olabilir.
Açma ve kapama sırasındaki çene sapması, temporomandibular eklemin tek taraflı fibröz ankilozisinin klasik bir belirtisidir. Arka dişlerin enfeksiyonu, çiğneme kaslarının trismusu (spazm) ve diş sıkma alışkanlığından kaynaklanabilir.
Klinik muayenesi, yaklaşık olarak 35-40 dakika sürmektedir. Uzman diş hekimi, hastalardan sağlık sorunları ve ağız hastalıkları ile ilgili gerekli bilgileri aldıktan sonra, çene eklemi ve baş boyun kaslarını içeren ayrıntılı muayene ile tanıya varmaya çalışmaktadır. Eğer gerekliyse tanı için MRI veya diğer görüntüleme yöntemleri kullanılabilmektedir.
Çene Eklemi (Temporomandibular Eklem – TME- TMJ) Hastalıkları ve Cerrahisi
• Eklem İçi Enjeksiyonlar
• Artrosentez
• Ağız Açamama
• Eklemden Ses Gelmesi
• Bruxism- Diş Gıcırdatma, Diş Sıkma
• Çene Ağrısı
• Arthroskopi
• Açık eklem ameliyatı
• Kırık veya kemiksel nedenlerle ortaya çıkan problemler
Öncelikle doğru tanı konularak rahatsızlığın giderilmesi için ameliyat gerekip gerekmediğine karar verilir.
TME CERRAHİSİ GEREKTİREN DURUMLAR
Eklem rahatsızlıkları konservatif veya minimal invaziv yöntemlerle tedavi edilemezse cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. Mandibulada tumoral veya kistik lezyonlar TME yi tutabilir ve kemiğin geniş şekilde tahrip olmasına neden olurlar. Yeniden yapılanmanın ardından geniş bir rezeksiyon gerektirir. Hastanın kaburga greftleri titanyum plakalarla birlikte rekonstrüksiyon için kullanılır. Çene rekonstrüksiyonu ameliyatı çok zorlu bir ameliyattır. Sadece çok deneyimli cerrahlar TMJ rekonstrüksiyonu ameliyatı yapar.
Mandibulada tumoral veya kistik lezyonlar TME’yi tutabilir ve kemiğin geniş şekilde tahrip olmasına neden olurlar. Bazen geniş bir rezeksiyon gerektirir. Kimi zaman hastanın kaburga kemiğinden alınan greftler titanyum plakalarla birlikte rekonstrüksiyon için kullanılır. Çene rekonstrüksiyonu ameliyatı çok zorlu bir ameliyattır. Sadece çok deneyimli cerrahlar TMJ rekonstrüksiyonu ameliyatı yapar. Bu, çeşitli eklem değiştirme ameliyatıdır.
TMJ ANKYLOSİS CERRAHİSİ
Ağzı açamama nedenlerinden biri olan TME ankilozu kemiksel veya fibröz ankiloz olabilir. Aynı zamanda tek taraflı veya iki taraflı olabilir. Tek taraflı ankiloz, çenenin, ankilozan tarafa doğru sapmasına neden olur. İki taraflı ankiloz, ağız açıklığının ciddi şekilde kısıtlanmasına neden olur ve hastanın hem konuşması hem de yemesi etkilenir. Ameliyattan sonra eklemin erken mobilizasyonu ve egzersizler, eklemin fonksiyon görmesine ve reankilozu engellemeye yardımcı olur.
Hastanın teşhisinin doğru konması tedavi için ilk adımdır.